,, ---
DOLAR 34,2452 0.28%
EURO 37,6376 -0.37%
ALTIN 2.921,730,22
BITCOIN 2119629-0,70%
Türkiye’nin Savunması İçin Sosyal Hizmetleri Askeriyede Daha Güçlü Kılmak Gerekiyor

Türkiye’nin Savunması İçin Sosyal Hizmetleri Askeriyede Daha Güçlü Kılmak Gerekiyor

ABONE OL
Eylül 28, 2024 10:03
Türkiye’nin Savunması İçin Sosyal Hizmetleri Askeriyede Daha Güçlü Kılmak Gerekiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Prof. Dr. Faruk TAŞÇI – 28 Eylül 2024

Son sürat dünya savaşına doğru gidiliyor; ama bugün ama yarın hatta bazılarına göre “eli kulağında” bir durum var. İster ramak kalsın ister beş ister on ister elli yıl sonrası için olsun en önemli meselelerden biri askerlik konusunda toplumsal şuurun canlı tutulması ve askeriyede görev yapanların ve ailelerinin psiko-sosyal açıdan da güçlendirilmesi.

Sosyal Hizmetin Alanları ve Askeri İçin Önemi

Bu noktada sosyal hizmetin de önemli işlevleri var. Sosyal hizmet/ler, özü itibariyle sorun ortaya çıkmadan önce önleyici, sorun veya dezavantajlı/riskli durumlar ortaya çıktıktan sonra müdahaleci ve rehabilite edici bir özelliğe sahip.

Bu özelliklerini de çeşitli alanlarda uyguluyor. Çocuklara, gençlere, kadınlara, engellilere, yaşlılara, göçmenlere, işsizlere, yoksullara, evsizlere ve benzer şekilde dezavantajlı durumdaki kesimlere yönelik geniş bir alanda sosyal hizmetler uygulanıyor. Bu uygulamalar bazen bireysel bağlamda bazen de aile ve grup merkezinde yapılıyor.

İster bireysel ister aile ve grup odaklı yapılsın, sosyal hizmet uygulamalarının mekânsal zeminleri de oluyor. Bu zemin, (kamu ve özel) işyeri de olabiliyor, hastane de olabiliyor, hapishane de olabiliyor, üniversite/okul da olabiliyor.

Askerlerin Sosyo-Psikolojik İhtiyaçları İçin “Orduda Sosyal Hizmet” Birimi

Ve nihayetinde orduda sosyal hizmet de söz konusu; sosyal hizmetin askeriye ile ilgili uygulamalarına “orduda sosyal hizmet” (askeri sosyal hizmet/silahlı kuvvetlerde sosyal hizmet) deniyor.

Orduda sosyal hizmet, askeriyedeki tüm askerlerin/gazilerin ve onların ailelerinin her türlü sorunlarının giderilmesi, manevi-psikolojik olarak rahatlatılması, sosyal ihtiyaçlarının askerlik çevresinde temin edilmesi gibi geniş bir yelpazeye sahip. Dolayısıyla burada sosyal hizmetin bir yandan tedavi edici ve rehabilite edici özelliği söz konusu bir yandan önleyici vasfı var ve bir yandan da hayat kalitesinin artırılması bulunuyor.

Böyle bir imkan Türkiye’de 1970’lerden bu yana tıp ekibi içinde sosyal hizmet uzmanı şeklinde görünüyor ve 1997 yılında sosyal hizmet uzmanları, muvazzaf subay olarak sürece dahil ediliyor. Başka bir deyişle, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) sosyal hizmet uzmanlarını görmek mümkün. Başlangıçta (eski dönemin) askeri hastanelerinde görev yapan sosyal hizmet uzmanlarının şimdilerde askerinin ihtiyaç duyulan değişik birimlerinde işlevler gördüğü biliniyor.

TSK’ya dahil olunur olunmaz, askeri personelin ve ailelerinin sorunlarının tespiti ve çözümü noktasında sosyal hizmet uzmanları eliyle geliştirilen takip mekanizmaları önemli işlevler görüyor. Bu uzmanlar eliyle, askeri personelin kendisine dönük hizmetler yanında aileleri için de gerekli desteklerin sunulduğu biliniyor. Özellikle şehitlerin yakınları ile iletişim ve süreci yönetme açısından sosyal hizmet uzmanlarının önemli katkıları oluyor.

Özetle; bu katkılar önemli, Türkiye zaten yıllardır terör ile mücadele eden bir askeri tecrübeye sahip ve bu tecrübenin sosyal hizmet alanı tarafından desteklenmesi ayrı bir tecrübe. Ancak dünya savaşının ayak seslerinin duyulduğu bu dönemlerde bu tecrübe ile yetinilmeyip, askeriyede sosyal hizmetin daha da güçlendirilmesi lazım ki Türkiye’nin savunma gücü psiko-sosyal açıdan da çok daha güçlü olsun.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ