,, ---
Polonya’nın Güney Kore’den tedarik etmeyi planladığı 48 adet FA-50 Hafif Taarruz Uçağı programı, teknik sorunlar ve artan maliyetler nedeniyle yeniden gözden geçiriliyor. Silah entegrasyonu konusundaki anlaşmazlıklar, anlaşmanın iptali ihtimalini gündeme getiriyor.
Eylül 2022’de Polonya, Kore Havacılık ve Uzay Sanayii (KAI) ile FA-50 Hafif Taarruz Uçağı tedarikine ilişkin bir sözleşme imzalamıştı. Sözleşme kapsamında, ilk 12 uçak Aralık 2023’te Polonya’ya teslim edildi. Kalan 36 uçağın ise 2028 yılına kadar teslim edilmesi planlanıyor. Ancak, FA-50’ye entegre edilecek mühimmatlar konusundaki anlaşmazlıklar, projenin geleceğini riske atıyor.
Güney Koreli kaynaklara göre Polonya, FA-50 uçaklarının ABD yapımı havadan havaya füzelerle donatılması konusunda KAI’den verilen sözlerin tutulmasını talep ediyor. Ancak, KAI tarafı, sözleşmede bu entegrasyonun sadece bir olasılık olarak değerlendirildiğini ve kesin bir taahhüt verilmediğini ifade ediyor. KAI’ye göre, Polonya’nın talepleri makul değil ve sözleşme dışında kalan beklentiler içeriyor.
Polonya, sözleşmedeki ifadelere dayanarak şikayette bulunurken, Polonya Savunma Bakan Yardımcısı, 2 Ekim’de Güney Kore Savunma Bakanı Kim Yong-Hyun ile bir görüşme yaparak bu konuyu gündeme taşıdı. Polonya, silah entegrasyonu konusunda verilen sözlerin yerine getirilmesini bekliyor.
FA-50, Güney Kore Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından Güney Kore Hava Kuvvetleri için geliştirilen hafif taarruz ve eğitim uçağıdır. İlk olarak F-5E/F ve A-37 uçaklarının yerini almak üzere tasarlanan bu model, hassas güdümlü füzelerle donatılabilme kapasitesine sahip. FA-50, azami kalkış ağırlığı 12.3 ton olan ve 48.000 feet irtifaya kadar çıkabilen bir uçak olup, menzili ise 1800 kilometreyi buluyor.
FA-50, hâlihazırda Güney Kore, Endonezya, Irak, Filipinler ve Tayland envanterlerinde yer almakta. Slovakya’nın da bu uçağı tedarik etmesi bekleniyor.
Polonya ve Güney Kore arasındaki bu teknik ve sözleşme kaynaklı anlaşmazlık, FA-50 tedarik programının iptali gibi ciddi bir ihtimali gündeme getiriyor. Eğer iki taraf arasında uzlaşma sağlanmazsa, Polonya’nın alternatif arayışlara girebileceği veya mevcut sözleşmeyi yeniden müzakere etme yoluna başvurabileceği belirtiliyor.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com