,, ---
Gelişmiş analiz kapasitesine sahip yeni MBD sürümü, küresel savunma ticareti ve muharebe verilerini entegre ederek kullanıcılara daha kapsamlı bir analiz platformu sunuyor. Ayrıca, harita tabanlı karar destek mekanizmaları ile sahadaki operasyonel performansın daha doğru analiz edilmesini sağlıyor. Grafik ve veri görselleştirme yeteneklerinin geliştirilmesi sayesinde kullanıcılar, daha hızlı ve etkili raporlar hazırlayarak zamandan tasarruf edebilecek.
Mildata, yeni sürümde envanter bazlı güç dengesi karşılaştırmaları yapma olanağını daha da genişletti. Kullanıcılar artık yalnızca tekil ülkeleri değil, birden fazla ülke veya uluslararası organizasyonu karşılaştırarak stratejik planlamalar yapabilecek. Böylece savunma ve güvenlik analizleri daha kapsamlı bir şekilde sunulacak.
Yeni sürüm, Türkiye’nin etki alanındaki en az 10 farklı ülkeye dair özel raporlar sunan yeni bir bölüm içeriyor. Kullanıcılar, bu bölüm aracılığıyla ülkelere, askeri doktrinlere ve savunma ürünlerine dair detaylı bilgilere hızlıca erişebilecek.
Mildata, lansmandan sonraki bir yıl içinde MBD’ye yapay zekâ destekli arama ve bilgi notu oluşturma gibi yenilikçi özellikler eklemeyi planlıyor. Ayrıca görsel tanımlama yetenekleri de platforma entegre edilerek, kullanıcıların daha hızlı analiz yapabilmesi sağlanacak.
Mildata Genel Müdürü Mahmut Bölükbaş, yeni sürümle ilgili yaptığı açıklamada, MBD’nin Türkiye için stratejik önemine ve ihracat potansiyeline vurgu yaptı. Bölükbaş, “Dünyada doğrulanabilir verilere büyük bir ihtiyaç var ve Mildata, bu ihtiyacı kendi geliştirdiği özgün metodoloji ile karşılayan bir platform. Türkiye’deki tüm ilgili kurumlarla entegrasyon çalışmalarımızı yıl sonuna kadar tamamlamayı hedefliyoruz. Ayrıca tam sürüm yayınlandığında, MBD’nin ihracatına yönelik müjdeli haberleri de duyuracağız.” dedi.
MBD, yalnızca savunma sektöründe değil, akademik alanda da önemli işlevler üstleniyor. Platform, EKUAL programı kapsamında Türkiye’deki tüm üniversitelerde merkezi veri tabanı hizmeti sunarak bilgi akışını destekliyor. Ayrıca, Türk Donanması’nın savaş yönetim sistemleri için de veri kütüphanesi olarak kullanılıyor.