,, ---
DOLAR 34,4973 0.09%
EURO 36,2552 -0.3%
ALTIN 2.962,480,94
BITCOIN 33946454,98%
Hindistan’ın 5. nesil savaş uçağı hamlesi

Hindistan’ın 5. nesil savaş uçağı hamlesi

Hindistan, HAL AMCA 5. nesil savaş uçağının geliştirilmesine yönelik projeyi onayladı.

ABONE OL
Mart 13, 2024 14:00
Hindistan’ın 5. nesil savaş uçağı hamlesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hindistan’ın 5. nesil savaş uçağı projesi AMCA (Advanced Medium Combat Aircraft) için güvenlik komitesi tarafından 5 adet prototip üretilmesine dair onay çıktığı açıklandı. Kabine Güvenlik Komitesi (CCS), bu hafta Hindistan’ın beşinci nesil Gelişmiş Orta Sınıf Savaş Uçağının (AMCA) tasarlanması ve geliştirilmesi için 150 milyar Rupi tutarında bir projeyi onayladı.

AMCA’nın beş prototipinin önümüzdeki beş yıl içinde tamamlanması bekleniyor ve prototipin piyasaya sürülmesinin üç yıl içinde gerçekleşmesi öngörülüyor. Bu program, Hindistan’ın yabancı savaş uçaklarına olan bağımlılığını azaltmayı, aynı zamanda ulusal savunma sanayini geliştirmeyi ve istihdam yaratmayı amaçlıyor.

Hindistan Hava Kuvvetleri, ikisi General Electric F414 motoruyla çalışan ve yüksek performanslı motorlarla donatılmak üzere çalışmaları devam eden 7 adet AMCA filosu almayı planlıyor. Hindistan Hava Kuvvetleri, 2030 itibariyle AMCA’nın operasyonel rollere girmesini planlıyor.

Bu bağlamda AMCA’nın geliştirilmesine yönelik tartışmalar 2007’de başlamıştı. İlk plan, uçağın Beşinci Nesil Savaş Uçağı (FGFA) programı kapsamında Rusya ile ortaklaşa geliştirilmesiydi. Ancak Hindistan, 2018 yılında FGFA projesinden çekildi.

HAL AMCA

AMCA, gelişmiş gizlilik yeteneklerine sahip, çok yönlü, orta ağırlıkta, çift motorlu, beşinci nesil bir savaş uçağı olarak tanımlanıyor. Hem hava-hava hem de hava-yer operasyonları yüksek verimlilikle gerçekleştirmek amacıyla tasarlanıyor.

Uçak, transonik hızlarda sürtünmeyi azaltmak için optimize edilerek tek koltuklu bir konfigürasyona sahip olacak. Yapay zeka destekli veri füzyonunun yanı sıra ağ oluşturma, komuta, kontrol ve iletişim (C3) yetenekleri için entegre bilgisayar sistemlerini kullanacak. Uçağın 1.500 kg faydalı yük ve 6.500 kg dahili yakıt ile 5.500 kg harici faydalı yük taşıması öngörülmektedir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ