,, ---
Pentagon sözcüsü Sabrina Singh gazetecilere yaptığı açıklamada, ülkede yalnızca ABD Büyükelçiliğini korumakla görevli az sayıda askeri personelin kaldığını söyledi.
Bu yılın başlarında Nijer’de iktidardaki cunta, ABD askerlerinin Batı Afrika ülkesinde faaliyet göstermesine izin veren bir anlaşmayı feshetmişti. Birkaç ay sonra her iki ülkenin yetkilileri yaptıkları ortak açıklamada ABD askerlerinin Eylül ayı ortasına kadar geri çekilmelerini tamamlayacaklarını belirttiler.
Singh, ABD’nin Nijer’deki son askeri üslerini geçen ay yerel yetkililere devrettiğini, ancak yaklaşık iki düzine Amerikan askerinin büyük ölçüde çekilmeyle ilgili idari görevler için Nijer’de kaldığını söyledi.
Nijer’in geçen yıl gerçekleşen bir darbenin ardından Amerikan askerlerini kovmasının Washington açısından geniş çaplı sonuçları var çünkü bu durum askerleri Sahel’deki terörle mücadele misyonları için kullanılan kritik üsleri terk etmeye zorluyor. Sahra çölünün güneyindeki geniş bölgede El Kaide ve İslam Devleti grubuyla bağlantılı gruplar faaliyet gösteriyor.
Bu gruplardan biri olan ve JNIM olarak bilinen Jama’a Nusrat ul-Islam wa al-Muslimin Mali, Burkina Faso ve Nijer’de faaliyet gösteriyor ve Benin ve Togo’ya da yayılmak istiyor.
Nijer, huzursuz bölgede Batılı ülkelerin büyüyen isyanları bastırmak için ortaklık kurabileceği son ülkelerden biri olarak görülüyordu. ABD ve Fransa’nın yakın zamana kadar bölgede 2,500’den fazla askeri personeli vardı ve diğer Avrupa ülkeleriyle birlikte askeri yardım ve eğitim için yüz milyonlarca dolar yatırım yapmışlardı.
Son aylarda Nijer Batılı ortaklarından uzaklaşarak güvenlik için Rusya’ya yöneldi. Nisan ayında Rus askeri eğitmenler ülkenin hava savunmasını güçlendirmek üzere Nijer’e geldi.