Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Türkiye’nin milli savaş uçağı KAAN projesine ilişkin son durumu paylaştı.

KAAN’ın 2028 yılı içerisinde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edilmesinin planlandığını açıklayan Görgün, projenin hem üretim hem de test süreçlerinde eşzamanlı olarak ilerlediğini vurguladı.
“Savaş uçağımız, milli savaş uçağımız KAAN ile ilgili uçuşlar, bütün ülkemizin gözyaşlarıyla takip ettiği bir platform oldu. Bu uçağın 6 tanesi için TUSAŞ’a siparişi verdik. TUSAŞ şu anda bu 6 uçağı üretir halde. Bu ilk paket sayesinde, karada ve havada yapılacak eş zamanlı testlerle seri üretime geçiş süreci hızlanacak.”
Görgün, takvime dair şu ifadeleri kullandı:
“Şu andaki planlamaya göre, 2028 yılı içinde ordumuza teslim edeceğimiz ilk bloklar gelecek.”
Yapay Zeka Destekli Ortak Görevler
Görgün, KAAN’ın yalnızca bir hava aracı değil, aynı zamanda geleceğin savaş doktrinini şekillendirecek bir sistem olduğuna işaret etti. “Manned-Unmanned Teaming” (insanlı-insansız müşterek görev) konsepti doğrultusunda KAAN’ın; Kızılelma, Anka-3, Akıncı ve TB2 gibi platformlarla entegre şekilde çalışacağını aktardı.
“Bir pilot bir uçakla uçmamış olacak. Yoğun bir şekilde yapay zekâ kullanmış olacak. Sensörlerin füzyonu, yapay zekânın etkin kullanımı ve insan-makine etkileşiminin en yüksek olduğu bir sistemden bahsediyoruz.”
Bu yapının savaş alanında insan kaybını azaltırken, görev etkinliğini de artıracağını belirtti:
“Bu yeni doktrinde, bir Anka-3 veya Kızılelma’nın kendini feda edeceği, riski üstleneceği görev senaryoları öngörülüyor. KAAN bu mimarinin merkezinde yer alacak.”
KAAN’da Silahlı Testler Kapıda
KAAN’ın kısa vadede silahlı testlerinin başlayacağını sinyalini veren Görgün, halkın yakın zamanda sistemin olgunlaşma sürecine doğrudan tanıklık edeceğini söyledi:
“KAAN’la ilgili bu sene ve önümüzdeki sene gurur duyacağınız görüntülere sahip olacaksınız. Silahlı testleri, ilk operasyonel versiyonlara hazırlık açısından çok önemli.”
Aynı zamanda altıncı nesil uçak mimarisi için ön çalışmaların başladığını vurguladı:
“Bizim elimizdeki mevcut insansız hava araçlarıyla, HÜRJET gibi diğer sistemlerle birlikte KAAN’ın sonraki nesilleri üzerinde de çalışıyoruz. Altıncı nesil için algoritma geliştirme faaliyetleri başladı.”
Yerli Motorda Hedef 2030’lar
Görgün, yerli motor geliştirme sürecinde Ar-Ge faaliyetlerinin hızla devam ettiğini belirtti:
“Motoru için arkadaşlarımız çok hızlı çalışıyor. 2030’lu yılların hemen içinde KAAN’ı yerli motoruyla göreceğiz.”
Kaynak: Taha Hüseyin Karagöz, GDH