İstanbul Boğaz Komutanlığı, MCM BLACK SEA Görev Grubu ve CTF BLACK Görev Gücü hakkında basın bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıya Times of Defence Genel Yayın Yönetmeni Dr. Eray Güçlüer de katıldı.

Times of Defence Genel Yayın Yönetmeni Dr. Eray Güçlüer’in de katılım gösterdiği bilgilendirme toplantısında ortaklaşa yürütülen operasyonlara dair sunum yapıldı.
İstanbul Boğaz Komutanlığı’nın Kuruluşu
İstanbul Boğaz Komutanlığı, 1955 yılında Boğazlar ve Marmara Kolordu Komutanlığına bağlı olarak göreve başlamıştır. Komutanlık, 1961 yılında Kuzey Deniz Saha Komutanlığı adı altında Anadolukavağı’nda yeniden teşkilatlandırılmıştır.
İstanbul’un 11 farklı noktasında 16 birlikle faaliyet gösteren İstanbul Boğaz Komutanlığı, İstanbul Boğazı’nda deniz hak ve menfaatlerini koruma, Montrö Sözleşmesi’nin uygulanmasını sağlama ve doğal afet durumlarında insani yardım ve tahliye operasyonlarını yönetme görevlerini üstlenmektedir.
Batı Karadeniz’de Mayın Tehdidine Karşı Operasyonlar
Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Batı Karadeniz’de sürüklenen mayınları tespit ve imha etmek amacıyla İstanbul Boğaz Komutanlığı hassas mayın gözcülüğü ve Mayın Karşı Tedbirleri (MKT) harekâtlarını yürütmektedir. Bu kapsamda, deniz unsurları 24 bin saatin üzerinde seyir gerçekleştirmiş, hava unsurları ise 5 bin saatlik uçuş yaparak mayınları SAS görev timleri aracılığıyla etkisiz hale getirmiştir.
MCM BLACK SEA Görev Grubu
Türkiye’nin öncülüğünde Bulgaristan ve Romanya ile oluşturulan Mayın Karşı Tedbirleri Karadeniz (MCM BLACK SEA) Görev Grubu, Karadeniz’de mayın tehdidine karşı deniz trafiğinin emniyetini sağlamak amacıyla kuruldu. 11 Ocak 2024’te İstanbul’da imzalanan Mutabakat Muhtırası kapsamında görevleri; keşif ve gözetleme harekâtları yürütmek, mayın temizleme ve arama-kurtarma faaliyetleri düzenlemek, ortak tatbikatlara katılmak ve NATO’nun bölgedeki durumsal farkındalığını artırmaktır.
Türkiye, Bulgaristan ve Romanya İş Birliği
MCM BLACK SEA Görev Grubu’nda Türkiye, komuta yapısını üstlenmiş olup 1 komuta kontrol gemisi, 1 akaryakıt ikmal gemisi ve 1 mayın avlama gemisi ile katkı sağlamaktadır. Bulgaristan ve Romanya da personel ve mayın avlama/tarama gemileriyle operasyona destek vermektedir. 02 Temmuz 2024 – 02 Ocak 2025 tarihleri arasında Türkiye tarafından yönetilen komuta 15 Ocak 2025 itibarıyla Bulgaristan’a devredilmiştir.
CTF BLACK Görev Gücü
NATO Deniz Komutanlığı’nın taktik seviyedeki harekât planını icra eden beş görev gücünden biri olan CTF BLACK’in statik karargâhı, İstanbul Boğaz Komutanlığı Aydın Kışlası’nda teşkil edilmektedir. Bulgaristan ve Romanya’nın da dahil olduğu karargâhın ilk harekât kabiliyetine Türkiye ev sahipliği yapmaktadır.
İstanbul Boğaz Komutanlığı, Batı Karadeniz’deki mayın tehdidine karşı aldığı tedbirlerle ve uluslararası iş birliği çerçevesinde yürüttüğü operasyonlarla bölgesel güvenliği sağlamaya devam etmektedir.