Avrupa Birliği (AB) liderleri, Avrupa’nın savunma kapasitesini güçlendirmek ve Ukrayna’ya destek sağlamak amacıyla 800 milyar Euro’luk savunma yatırım planını kabul etti. “Avrupa’yı Yeniden Silahlandırma” adlı plan kapsamında, üye ülkelerin savunma harcamalarını artırmasına yönelik bütçe esnekliği sağlanacak.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin de katıldığı Brüksel’deki olağanüstü zirvede, AB Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen’in sunduğu savunma teklifi resmen onaylandı. Öte yandan Ukrayna’ya yardım planını ise Macaristan Başbakanı Victor Orban veto etti. AB’ye üye 26 üye ülke lideri, planı onaylayarak “Orban’sız” yola devam etme kararı aldı.
Savunma Harcamalarına Esneklik
Yeni plana göre, AB ülkeleri savunma harcamalarını yüzde 1,5 artırarak toplamda 650 milyar Euro’luk ek kapasite yaratacak. Bu harcamalar, AB’nin mevcut bütçe açığı kurallarına dahil edilmeyecek. Ayrıca, AB Komisyonu, savunma yatırımlarını ortaklaşa finanse edebilmeleri için üye ülkelere 150 milyar Euro kredi sunacak.
Ortak Yatırımlar ve Finansman
Liderler, üye ülkelerin en az iki devletin ortak yatırımları için fon kullanmasını öngören düzenlemeyi öncelikli olarak ele alacak. Bu fonlar, hava savunması, füzeler, insansız hava araçları, anti-drone sistemleri ve topçu sistemleri gibi alanlara yönlendirilecek. AB ülkeleri, Ukrayna’ya desteğin bu yolla artırılacağını vurguladı.
Almanya’nın Tutum Değişikliği
Bütçe disiplini konusundaki katı politikalarıyla bilinen Almanya ve Hollanda gibi ülkeler, savunma harcamalarına yönelik esnekliğe destek verdi. Almanya, ordusunu güçlendirmek için bütçe tutumluluğu politikasından geri adım attı.
Avrupa Güvenliği İçin Kararlılık
AB liderleri, Avrupa’nın güvenliğinin artırılması ve vatandaşlarının korunması için finansman ve gerekli araçların hızla devreye sokulması çağrısında bulundu. Avrupa Komisyonu’ndan, tüm üye devletlere yönelik ek finansman kaynakları ve teşvikler oluşturulması talep edildi.
Yunanistan’dan Doğu Akdeniz Uyarısı
Zirvede konuşan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Ukrayna’ya destek için oluşturulacak “Gönüllüler Koalisyonu” konusuna değindi. Miçotakis, Avrupa’nın güvenlik stratejisinin yalnızca Ukrayna’ya odaklanmaması, Batı Balkanlar, Doğu ve Güney Akdeniz ile Ortadoğu’daki güvenlik tehditlerinin de göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti.