,, ---
Güney Kore Kara Kuvvetleri, geleceğin muharebe ihtiyaçlarına daha uygun çözümler arayışında. Bu doğrultuda insansız hava araçlarına (İHA) ve taşınabilir füze sistemlerine yapılan yatırımlarda artış gözleniyor. Apache helikopterlerinin mevcut savaş koşullarında hâlâ etkili olup olmadığı konusunda ciddi tartışmalar sürüyor. Özellikle yüksek maliyetler ve bakımı zor olan taarruz helikopterlerinin, daha esnek ve uygun maliyetli sistemlerin gerisinde kalabileceği düşünülüyor.
Helikopterlerin toplam maliyetinin yaklaşık 3,43 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Apache alımına ayrılan bütçenin Güney Kore’nin savunma harcamalarının %70’ini oluşturması, başka sistemlere kaynak ayırma ihtiyacını da gündeme getirdi. Mevcut Apache filosuna ek olarak sipariş edilmesi planlanan 36 yeni helikopterin birim maliyetlerinin yükselmesi, planın iptal edilme ihtimalini artırıyor.
Güney Kore Savunma Bakanlığı, Kara Kuvvetleri ve Savunma Tedarik Programı İdaresi (DAPA), Apache helikopterlerinin alım sürecini kapsamlı bir şekilde gözden geçiriyor. Bir askeri yetkili, “Helikopterlerin sayısının azaltılması da dahil olmak üzere çeşitli seçenekler değerlendiriliyor. Süreç sonunda tamamen iptal kararı da alınabilir.” şeklinde açıklamada bulundu.
Boeing tarafından üretilen AH-64E Apache Guardian, dünya genelinde en güçlü taarruz helikopterleri arasında gösteriliyor. Güney Kore, bu modeli ilk kez 2017 yılında ordusuna katmış ve toplamda 36 adet Apache helikopterini aktif olarak kullanıyor. Ancak ikinci parti siparişle birlikte toplam Apache sayısının 72’ye çıkarılması hedefleniyordu. Helikopterin modern savaşlarda hâlâ üstün olup olmadığı sorusu, bu yeni alımın önündeki en büyük engel olarak öne çıkıyor.
AH-64E modeli, iki kişilik mürettebat tarafından yönetiliyor ve 17,8 metre uzunluğa, 14,8 metre rotor çapına, 4,9 metre yüksekliğe sahip. Helikopterin azami hızı 302 km/sa, menzili ise yaklaşık 500 kilometre olarak biliniyor. İki adet General Electric T700-701D turboşaft motoru sayesinde yüksek performans sunan Apache, çeşitli mühimmat seçenekleri taşıma kapasitesine de sahip. Helikopter, 16 Hellfire tanksavar füzesi, 76 adet Hydra 70 roketi ya da APKWS mühimmatları ile donatılabiliyor. Ayrıca, Stinger veya AIM-9 Sidewinder gibi hava-hava füzeleriyle de desteklenebiliyor.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com