,, ---
DOLAR 34,2452 0.28%
EURO 37,6376 -0.37%
ALTIN 2.921,730,22
BITCOIN 2124631-0,44%
Rusya, 133 Bin Kişiyi Askere Alıyor

Rusya, 133 Bin Kişiyi Askere Alıyor

Devlet Başkanı Vladimir Putin'in on binlerce kişiyi askere çağıran kararnameyi imzalamasının ardından Rusya'nın son zorunlu askerlik kampanyası başlıyor.

ABONE OL
Ekim 5, 2024 07:35
Rusya, 133 Bin Kişiyi Askere Alıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Rusya’da 18-30 yaş arası yedek asker olmayan ve askerlik hizmetine tabi olan tüm erkeklerin 12 aylık bir süre için askere çağrıldığı geleneksel sonbahar askere alma kampanyası kapsamında yaklaşık 133.000 kişi askere çağrılmak üzere.

Salı günü başlayan ve 31 Aralık’a kadar sürecek olan bu sonbahar celbi, azami yaşın 27’den 30’a çıkarılmasından bu yana yapılan ikinci rutin askere alma kampanyasıdır.

Yeni askere alınanlar bir ila iki aylık temel eğitimin ardından üç ila altı aylık ileri eğitimden geçerek görev yapacakları birliklere ulaşırlar.

Mevcut yasaya göre askere alınanlar dört aydan daha az bir eğitimle savaşa gönderilemezler ve Rusya dışına -dolayısıyla Ukrayna’daki savaşa- gönderilemezler.

Yine de birçoğu gönderiliyor.

Rus askerler Ukrayna’ya nasıl gidiyor?

Askere alınanlar yasal olarak Rusya dışında savaşmak üzere görevlendirilemezler, ancak çoğu zaman askerlik sonrası profesyonel orduya kaydolma yoluyla kendilerini sınırın diğer tarafında bulurlar.

Rus STK’sı “Get Lost” zorunlu askerlikten kaçmaya çalışan insanları destekliyor ve bu da çoğu zaman istemeden de olsa bir sözleşme imzalamakla sonuçlanıyor.

Ivan Chuvilyaev, askere alınanların giderek daha fazla Rus ordusuyla sözleşme imzalamaya zorlandığını söyledi. “Askere alınan bir asker kendini çok zor bir durumda buluyor. Aslında sözleşme imzalamamak gibi bir seçeneği de yok.”

İlk başta askerlerin “herkes imzaladı ama sen henüz imzalamadın, herkes para aldı ama sen almadın” gibi argümanlarla ikna edildiğini anlatıyor.

Bu işe yaramazsa, onlara “İmzalarsanız sizi Urallar veya Sibirya’da ya da evinize yakın bir yerde güvenli bir bölgede hizmet etmeye göndereceğiz (ve) imzalamazsanız, yasa gereği askere alınabilecek bir bölgeye gideceksiniz” gibi şeyler vaat ediliyor.

Rusya Savunma Bakanı Andrei Belousov Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Rusya Savunma Bakanlığı’nın şu anda yeni bir genel seferberlik dalgası düşünmediğini ve bunun yerine Rus askerlerine askeri sözleşmeler imzalatmaya odaklandığını belirtti.

İşgal altındaki topraklarda da zorunlu seferberlik var

Geçtiğimiz yıl Rusya’nın sonbaharda askere alma uygulaması Ukrayna’nın işgal altındaki topraklarında yaşayanları da kapsıyordu.

Ukrayna ordusunun Ulusal Direniş Merkezi Eylül 2023’te Herson ve Zaporijya bölgelerinin işgal altındaki kısımlarında sözde “federal komiserliklerin” kurulduğunu bildirdi.

Ayrıca, Moskova tarafından kurulan işgal yönetimleri düzenli olarak Telegram kanallarında duyurular yayınlayarak, askerlik hizmeti için uygun olan yerel nüfusu “geçici kayıt” ve daha sonra askere alma için kişisel verilerini ve kimlik kopyalarını vermeye çağırdı.

Euronews, Ukrayna ordusunun Ulusal Direniş Merkezi ile temasa geçerek Ukrayna’nın geçici olarak işgal edilen topraklarında bu yılki zorunlu askerlik kampanyası hakkında yorum istedi ancak yayın sırasında herhangi bir yanıt alamadı.

Moskova’nın kaç askere ihtiyacı var?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın başarılı karşı saldırı operasyonlarına cevaben Eylül 2022 sonunda 300.000 askeri seferber etme kararından bu yana yedek askerlerin bir başka kısmi seferberlik çağrısını ilan etmekten kaçındı.

ABD merkezli düşünce kuruluşu Institute for the Study of War (ISW), Rusya’nın Ukrayna’daki saldırı operasyonlarının ölçeğini ve temposunu ve Rus sınır bölgelerindeki savunma çabalarını aynı anda sürdürmek için gerekli insan gücünden yoksun göründüğünü söyledi.

Rus askeri blog yazarları Ağustos ayı sonlarında Rus hükümetinin Ukrayna’daki saldırı operasyonlarını sürdürmek için düzenli askeri güçlerin kalıntılarına, mobilize personele ve aldatılmış kısa dönemli gönüllülere güvenmeye devam ettiğini iddia etti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ