,, ---
DOLAR 34,0389 -0.12%
EURO 38,0783 0.36%
ALTIN 2.831,381,03
BITCOIN 21528705,64%
Japonya, ABD’ye 20 Milyon Dolarlık Patriot Füzesi Satacak

Japonya, ABD’ye 20 Milyon Dolarlık Patriot Füzesi Satacak

Japonya, Ukrayna'nın hava savunmasını güçlendirdikten sonra azalan Amerikan stoklarını yenilemeye yardımcı olmak için ABD'ye 3 milyar yen (19 milyon dolar) karşılığında açıklanmayan sayıda Japon yapımı Patriot füzesi satacak.

ABONE OL
Temmuz 30, 2024 08:38
Japonya, ABD’ye 20 Milyon Dolarlık Patriot Füzesi Satacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Japonya ve Amerika, Amerikan stoklarını doldurma konusunda anlaştıktan 7 ay sonra fiyat konusunda uzlaştı.

Japonya’nın Satın Alma, Teknoloji ve Lojistik Ajansı (ATLA) tarafından açıklanan anlaşma, Japonya’nın Biden yönetiminin talebi üzerine Öz Savunma Kuvvetleri’nin (SDF) mevcut Patriotlarından bazılarını transfer etme kararından yedi ay sonra geldi.

Bir ATLA yetkilisi kaç füze satıldığı konusunda yorum yapmaktan kaçınırken, müzakereler hakkında bilgi sahibi olan eski bir Pentagon yetkilisi sayının 10 civarında olduğunu söyledi. ATLA’ya göre SDF, standart PAC-3 füzelerini “yakında” ABD ordusuna satacak.

ABD’de radar ve yer sistemleri eski adı Raytheon Technologies olan RTX tarafından üretilirken, önleme füzeleri Lockheed Martin tarafından üretilmektedir.

Japonya’nın Mitsubishi Heavy Industries firması Hava Öz Savunma Kuvvetleri için yılda yaklaşık 30 füze üretmektedir. SDF şu anda üç tip Patriot füzesine sahip: PAC-2, PAC-3 ve Missile Segment Enhancement’in kısaltması olan daha gelişmiş PAC-3 MSE. Gelişmiş bir PAC-3 füzesi tipik olarak yaklaşık 4 milyon dolar değerindedir.

MSE varyantının menzili %50’ye kadar uzatılmıştır. Savunma Bakanlığı Pazar günü yaptığı basın açıklamasında Japonya ve ABD’nin PAC-3 füzelerinin ABD dışındaki hükümet kuruluşlarına verilmeyeceğini ve ABD stoklarını dolduracaklarını teyit ettiklerini söyledi.

Pazar günü Tokyo’da yapılan iki artı iki dışişleri ve savunma bakanları toplantısında ABD ve Japonya, PAC-3 MSE’lerin ortak üretimini genişletme ve Gelişmiş Orta Menzilli Havadan Havaya Füzenin (AMRAAM) ortak üretimine başlama konusunda anlaştı.

Stimson Center’da kıdemli bir araştırmacı olan Yuki Tatsumi, Patriot transferinin boyutu küçük olsa da “bir emsal teşkil etmesi açısından önemli olduğunu” söyledi. Tatsumi, ABD’nin ortak üretimi arttırma yönünde net bir sinyal vermesiyle, “Japon endüstrisi kapasitesine daha fazla yatırım yapabilir” dedi.

Bakanlar yaptıkları ortak açıklamada bu tür silahlara olan talebin “kritik” seviyelerde olduğunu ve ortak üretim çabalarının “yüksek öncelikli” olacağını söyledi. Bakanlar ayrıca “Japonya ve çevresindeki güvenlik faaliyetlerinin koordinasyonu için birincil sorumluluğu” üstlenecek yeni bir ABD ortak kuvvet karargahı kurulması konusunda da mutabık kaldılar.

Reuters bu ayın başlarında, Japon fabrikalarında Patriot füzelerinin üretimini arttırma planlarının Boeing tarafından üretilen kritik bir bileşenin eksikliğinden dolayı ertelendiğini bildirmişti. Haberde, füzeleri uçuşun son aşamalarında yönlendiren arayıcı başlıklarda da eksiklik olduğu belirtildi.

Rusya’nın Çin ve Kuzey Kore’nin desteğiyle savunma sanayi üssünü yeniden inşa ettiği bir dönemde ABD, sanayi üssündeki kısıtlamaları tamamlamak için giderek daha fazla müttefik ve ortaklarına başvuruyor.

Bu ayın başlarında Washington’da düzenlenen NATO zirvesinde Avrupa-Atlantik askeri ittifakı, Japonya, Güney Kore, Avustralya ve Yeni Zelanda’dan oluşan Hint-Pasifik ortaklarının endüstriyel yeteneklerinden yararlanmayı tartıştı. (GDH Defence)

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ